Waarom raakt u geblesseerd?

Er zijn verschillende oorzaken voor blessures, het kan liggen aan uw techniek, schoenen, training, voeding, een combinatie, enzovoort, enzovoort. Er zijn allerlei oorzaken voor blessures, een foutje in mijn looptechniek was voor mij elke keer weer de oorzaak van de blessure. Met deze oorzaak heb ik de meeste ervaring opgedaan en kan ik u wellicht verder helpen. Op deze website zal ik u vertellen over looptechniek als oorzaak van blessures. De andere oorzaken zal ik links laten liggen, simpelweg, omdat ik hier geen ervaring mee heb en denk dat u daarom voor deze oorzaken beter bij iemand anders kunt zijn. Ik wil uw tijd niet verspillen wanneer u over deze onderwerpen veel betere informatie kunt vinden op andere websites.

Techniek

Elke keer bleek een foutje in mijn looptechniek de oorzaak van een blessure te zijn. Ik geloof dat men vaak niet door heeft dat een kleine, bijna onzichtbare, afwijking in de looptechniek de oorzaak van een blessure kan zijn. Hoe kan een afwijking in uw looptechniek dan voor een blessure zorgen? Stelt u zich voor, onderbewust heeft u bijvoorbeeld de gewoonte aangeleerd om uw rechtervoet vlak voor de landing naar buiten te draaien. Hierdoor wikkelt u uw voet niet optimaal af en komt er meer druk op bepaalde pezen in rechterbeen te staan. Dit proces herhaald u elke stap opnieuw en de belasting op enkele pezen neemt steeds meer toe en er ontstaat een blessure. Enkele pezen worden simpelweg te veel belast en beginnen pijn te doen. U moet begrijpen dat hoe efficiënter uw looptechniek is, hoe beter de klap van de landing verdeelt wordt en hoe minder pijntjes en blessures u zult hebben. Hoe beter u de impact van de landing over verschillende pezen en spieren kunt verdelen, hoe minder last u zult hebben van blessures. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar simpelweg gezegd, zorg ervoor dat u zo efficiënt mogelijk beweegt tijdens het lopen en u zult heel wat blessures kunnen voorkomen. Hier gaat deze website over, welke foutjes maakt u in uw techniek en hoe komt u hiervan af.

Draaiing

Draaiing als oorzaak van blessures, wat bedoel ik daarmee? Wanneer u bijvoorbeeld de gewoonte aangenomen heeft om tijdens het lopen uw knieën veel naar binnen te draaien. Kan het zo zijn dat dit ervoor zorgt dat er te veel druk komt op enkele pezen en dat u last krijgt. Begrijp mij niet verkeerd, het indraaien van knieën, heupen of voeten is tijdens het lopen nodig om goed af te wikkelen en de impact te verdelen. Wanneer u bijvoorbeeld heel erg gespannen gaat lopen en uw knieën, heupen en voeten volledig naar voren richt, zal dit er ook voor zorgen dat enkele pezen te veel belast worden. Voor een optimale afwikkeling, moet u niet te veel indraaien, maar moet u ook niet volledig stijf gaan lopen. Het gaat erom de juiste balans te zoeken. Sommigen hebben van nature een lichaamsbouw die ervoor zorgt dat zij niet optimaal kunnen bewegen, als dit bij u het geval is, ga dan niet koste wat kost proberen dit te veranderen! Voordat u gaat beginnen met het sleutelen aan uw techniek, raad ik u aan om een gediplomeerde trainer te zoeken om u te begeleiden. Er zit nu eenmaal een zeker risico aan het aanpassen van uw looptechniek, wanneer u het verkeerd aanpakt, zult u juist geblesseerd raken. Ik raad u aan om altijd logisch na te blijven denken en niet te grootte stappen tegelijk proberen te nemen.

Te veel op techniek focussen is ook niet goed!

Een fout die ik zelf heb gemaakt is dat ik teveel begon te focussen op mijn looptechniek. Wat er gebeurde was dat ik mij bewust was dat ik een foutje in mijn techniek had en hier zoveel op begon te focussen dat ik op een andere plek verkeerd begon te lopen.

Maar hoe moet het dan wel? Zelf ben ik erachter gekomen dat het soms het meest verstandig is om dat ene plekje los te laten en er op te focussen dat u symmetrisch loopt. Let erop dat u met uw rechterbeen hetzelfde doet als met uw linkerbeen. Verder is het belangrijk om ontspannen te blijven lopen, ontspan uw armen en benen. Als laatste is het goed om naar voren te blijven kijken tijdens het lopen en let er verder op dat uw knieën naar voren gericht blijven. Wanneer u erop let dat u ontspannen loopt en uw knieën zo recht mogelijk naar voren staan tijdens het lopen, zult u merken dat uw voeten automatisch volgen. Zorg ervoor dat alles symmetrisch beweegt en uw lichaam zal de juiste manier van lopen wel vinden. Ga vooral niet focussen op die voet die u net even verkeerd neerzet. Het is lastig uit te leggen hoe u het beste kunt lopen, ik raad u aan om zoveel mogelijk bewust te worden van wat u goed en fout doet en daarna te gaan experimenteren. Hoe u dat het beste kunt doen, leg ik u later uit.

Veel gemaakte fouten

Er zijn een aantal veelgemaakte fouten wat betreft looptechniek. Hieronder zal ik deze fouten benoemen en vertellen wat u eraan kunt doen.

Haklanding

Een haklanding hebben is een bekende slechte gewoonte. Wanneer je op je hakken land, komt er veel meer druk op allerlei pezen en gewrichten. Haklanden is niet de natuurlijke manier van lopen, probeer maar eens op blote voeten te lopen met een haklanding. U zult merken dat dit erg oncomfortabel loopt. Tijdens uw warming-up regelmatig een klein stukje op blote voeten lopen is een goede manier om van een haklanding af te komen. Verder zou u regelmatig op dunnere schoenen kunnen lopen. Let er wel op dat als u deze maatregelen wilt gaan nemen, u het heel langzaam op moet bouwen! Door deze gewoontes heel langzaam op te bouwen, leert je lichaam om natuurlijker te lopen. Op een natuurlijke manier lopen, loopt simpelweg een stuk comfortabeler wanneer u op blote voeten of dunne schoenen loopt. Wanneer u echter te snel opbouwt en te grootte stappen probeert te nemen, zult u juist geblesseerd raken. Uw lichaam moet langzaam aan de nieuwe manier van lopen wennen en moet bepaalde spieren sterker maken.

Te ver voor uw zwaartepunt landen

Deze vorm van lopen is niet efficiënt omdat u, in tegenstelling tot een goede techniek, voor uw zwaartepunt land. Dit zorgt ervoor dat u eerst over uw voet heen moet stappen voordat u uw pas af kunt maken. Zoals u zult begrijpen, kost dit veel extra energie. Als belast deze looptechniek de gewrichten erg en kan het een oorzaak voor blessures zijn.

Om van deze gewoonte af te komen, moet u er tijdens het lopen op letten om zo “hoog” en uitgestrekt mogelijk te lopen. Probeer er op te letten dat u onder uw zwaartepunt en niet te ver naar voren land. Ook kunt u er op letten om vanuit uw enkels tijdens het lopen een beetje naar voren te vallen. Een goede loopscholingsoefening om van deze slechte techniek af te komen, is de pendelpas ( zie kopje “loopscholing”. Let bij deze oefening extra op het terugtrekken van de voet voor de landing. Maak er een gewoonte van om deze oefening in uw warming-up mee te nemen. Om de oefening extra effect te geven, kunt u meteen na het doen van de oefening een klein stukje doorlopen. Let er bij dit doorlopen op dat u niet te ver naar voren land.

Te laag ritme

Wanneer u met een te laag ritme hardloopt, zorgt dit er opnieuw voor dat er teveel druk op bepaalde gewrichten en spieren komt. Het perfecte loopritme wordt vaak op 180 passen per minuut geschat, dit is het ritme waar de meeste topatleten mee lopen. Hoe sneller u loopt, hoe makkelijker het is om met een hoog ritme te lopen. In volle sprint zal het voor u geen uitdaging zijn om de 180 passen per minuut te halen. Wanneer u echter op een laag tempo loopt, blijkt het een stuk lastiger om een hoog ritme aan te houden.

Gelukkig kunt u een nieuw ritme aanleren, een goede manier is bijvoorbeeld tijdens het hardlopen luisteren naar muziek met een hoog ritme. Topatleet Haile Gebrselassie luisterde bijvoorbeeld naar het nummer “The scatman” van Scatman John. Muziek met een hoog ritme zal het makkelijker maken om het juiste ritme vast te houden.

Een andere goede oefening is de loopscholing oefeningen met een zo hoog mogelijk ritme uit te voeren. Als laatste kunt u tijdens het lopen af en toe een stukje volledig focussen op het lopen met het juiste ritme. Vergroot de afstand waarbij u hierop focust steeds verder, totdat het lopen met een hoog ritme een gewoonte is geworden.

Te veel “op de tenen lopen”

Soms zie je dat mensen heel erg “hoog” lopen, ze lopen niet op hun voorvoet, maar op hun tenen. Deze stijl van lopen zorgt ervoor dat er veel kracht komt up de kuiten, achillespezen en voeten. Wanneer u hier last van heeft, kunt u proberen om minder “springend” te lopen. Ook kunt u erop focussen dat u meer ontspannen loopt en uw voet goed afwikkelt tijdens het hardlopen.

Te stijf lopen

Dit is een manier van lopen die je regelmatig tegenkomt, hardlopers houden hun armen volledig stijf en lopen niet ontspannen. Deze stijl zorgt ervoor dat u opnieuw niet goed afwikkelt en dat u onnodig veel energie verbruikt.

De beste manier om hiervan af te komen is natuurlijk het ontspannen tijdens het lopen. Let er tijdens het lopen op dat uw armen en schouders volledig ontspannen zijn. Ontspan vervolgens de rest van uw lichaam.

Te veel of te weinig knie inzet

Het teveel inzetten van de knie tijdens het lopen, kost onnodig veel energie. Het te weinig inzetten van uw knie, zorgt ervoor dat u uw stap niet volledig af kunt maken. Analyseer bij uzelf of u uw knie te veel of juist te weinig inzet en probeer vervolgens de juiste balans te vinden.

Als u uw knie te weinig inzet, dan zijn loopscholing oefeningen zoals de skipping erg effectief, focus er tijdens de oefening op dat u uw knie goed inzet en loop na iedere serie een klein stukje door. Wanneer u uw knie te veel inzet, is de oefening “de pendelpas” erg goed. Focus er tijdens de oefening op dat u uw knie zo weinig mogelijk inzet en op het terugtrekken van de voet voor de landing.