Verbeter uw looptechniek en blijf blessurevrij!
Het is erg nuttig om als hardloper enige kennis te hebben over techniek en blessures, maar om echt profijt van informatie te hebben, moet u actie nemen en planmatig uw looptechniek gaan verbeteren. Ik raad u aan om een simpel plan te maken en dit vol te houden. Vaak gebeurt het dat mensen erg gemotiveerd zijn om iets te gaan doen, maar dat deze motivatie na korte tijd weer verdwijnt. Ik raad u aan om alles wat er aan uw looptechniek te verbeteren valt op te schrijven en te omschrijven en deze vervolgens een voor een aan te pakken.
Probeer niet om meerdere dingen tegelijk te verbeteren, het is erg lastig en inefficiënt om tijdens het lopen op meerdere punten tegelijk te focussen. Ik raad u aan om stap voor stap te werken, maak een plan en geef uzelf bijvoorbeeld een week per verbeterpunt om te verbeteren. Verder kunt u bij ieder verbeterpunt een aantal oefeningen opschrijven die u kunnen helpen om uw techniek te verbeteren. Schrijf ook per punt op waar u specifiek tijdens het lopen op gaat letten, zorg ervoor dat u precies weet waar u op moet letten. Het is erg belangrijk om een goed plan aan te houden, dit zal ervoor zorgen dat u efficiënt naar een goede looptechniek toe kunt werken.
Ik raad u aan om de onderstaande stappen te volgen.
Stap 1: film uw techniek
De eerste stap is te weten WAT u moet verbeteren. De beste manier om dit te doen is door uzelf te filmen. Wanneer u uzelf filmt, kunt u later de video terugkijken en precies zien wat u fout doet. Een goede app om uw techniek in slow motion af te spelen is de app‘’Ubersense”. In slow-motion kunt u nog beter zien wat u goed doet en wat u kunt verbeteren.
Wanneer u zelf niet goed ziet wat u fout doet, kunt u iemand die meer ervaring heeft met looptechniek naar uw video laten kijken. Pas er wel op dat dit iemand is die er ook echt iets van weet! Iedereen kan zeggen een expert te zijn, u kunt kiezen of u feedback wel of niet wilt gebruiken, neem niet zomaar iemands mening als de waarheid aan! Blijf vooral zelf logisch nadenken, de waarheid is, dat er enorm veel theorieën zijn over “de perfecte looptechniek”. Maak vooral gebruik van de mening van anderen, maar blijf ook zeker zelf logisch nadenken.
Stap 2: modeleren
“Als u succesvol wilt zijn, zoek dan iemand die al de resultaten bereikt heeft die u wilt bereiken en kopieer wat zei doen en u zult dezelfde resultaten bereiken” –Tony Robbins
De beste manier om te bereiken wat u wilt, is iemand te zoeken die al heeft bereikt wat u wilt bereiken, uit te zoeken hij hoe of zij dit bereikt heeft, en vervolgens precies dezelfde acties te nemen. Dit proces wordt modeleren genoemd en kan een erg effectieve manier zijn om uw looptechniek te verbeteren.
Ik raad u aan om uw looptechniek video heel nauwkeurig te vergelijken met de techniek van een atleet die al een goede techniek heeft. Uiteraard zijn er verschillende meningen over een goede techniek, maar een aantal atleten die bekend staan om hu goede looptechniek zijn de Ethiopische topatleten Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele en Tirunesh Dibaba. Leg uw video naast een video van een van deze atleten en omschrijf zo precies mogelijk de verschillen. Het mooiste is natuurlijk om iemand te vinden die een slechte looptechniek had, maar zichzelf verbeterd heeft. Als u zo’ n iemand kent, zoek dan precies uit hoe deze persoon zijn techniek heeft verbeterd, vraag om advies en zoek uit hoe hij of zei een goede techniek bereikt heeft.
Stap 3: Verbeterpunten in uw looptechniek omschrijven
De derde stap houd het opschrijven en omschrijven wat er aan uw looptechniek te verbeteren valt. Analyseer en laat uw video nauwkeurig analyseren, schrijf vervolgens zo specifiek mogelijk op wat u kunt verbeteren. Maak voor uzelf zo helder mogelijk wat uw verbeterpunten zijn. Hoe beter u weet wat u aan uw looptechniek kunt verbeteren, hoe effectiever u het aan kunt pakken.
Stap 4: hoe gaat u uw looptechniek aanpakken?
Nu u weet wat het verschil tussen uw looptechniek en de looptechniek die u wilt hebben is en u weet welke acties u moet gaan nemen om uw doel te bereiken, is het tijd om een plan van aanpak te maken. Hiervoor kunt u de volgende stappen volgen:
- Omschrijf per verbeterpunt hoe lang u nodig denkt te hebben om deze gewoonte af te leren.
- Omschrijf per verbeterpunt welke oefeningen u kunt gaan gebruiken om te verbeteren.
- Omschrijf hoe vaak u deze oefeningen gaat doen, bijvoorbeeld drie keer in iedere warming-up.
- Omschrijf heel precies per punt waarop u wilt gaan focussen tijdens het lopen, bijvoorbeeld op het lopen met meer ontspanning of uw voeten recht neerzetten.
- Verwerk al deze punten in een definitief plan, maak een planning en heel belangrijk:
- VOER HET PLAN UIT! Een plan maken is de eerste stap, maar om werkelijk uw doel te bereiken moet u het ook werkelijk gaan uitvoeren. Uw plan kan nog zo goed zijn, wanneer u het niet uitvoert, zult u weinig bereiken. Het is beter om dertig dagen lang een klein beetje aan uw doel te werken, dan een paar dagen een heleboel te doen en daarna te stoppen. Maak uw plan haalbaar en voer het uit!
Houd er met het maken van het plan van aanpak op dat het niet te ambitieus is, wanneer u te grootte stappen probeert te maken, zult u hoogstwaarschijnlijk geblesseerd raken. Zorg er bij het maken van uw plan voor dat het u zo efficiënt en effectief mogelijk naar uw doel toe brengt.
Manieren om sneller uw looptechniek te verbeteren
Visualiseren
Visualiseren houd het voorstellen van een situatie voordat deze zich werkelijk heeft voorgedaan in. Door regelmatig te visualiseren hoe u wilt gaan lopen, zorgt u ervoor dat u een helder mentaal beeld creëert van hoe wilt lopen. Sluit uw ogen en stel u gedurende vijf minuten zo goed mogelijk voor hoe u wilt lopen. Zie uzelf met een perfecte stijl lopen, verplaats u in de persoon en voel hoe u perfect en soepel loopt. Focus tijdens het visualiseren op het punt dat u wilt verbeteren. In het begin zal het misschien lastig zijn om te visualiseren, maar naar enige oefening zal het steeds gemakkelijker gaan.
Visualiseren is een zeer effectieve manier om sneller uw techniek te verbeteren. Ik stel u voor om er een gewoonte van te maken om voor elke training even vijf minuten te nemen om uw training te visualiseren.
Begeleiding
Ik heb het al enkele malen eerder genoemd, maar de hulp zoeken van iemand die veel verstand van het onderwerp heeft, kan u veel tijd besparen. Zoek echter wel met veel precisie degene waardoor u begeleidt wilt worden uit. Ga er vooral niet zomaar vanuit dat alles wat iemand zegt zomaar de waarheid is! Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, in de hardloopwereld heeft iedereen een mening en is iedereen een “expert”. Wees voorzichtig met wat de “experts” zeggen en vorm uw eigen mening.
Loopscholing
Door een loopscholingsprogramma te volgen, kunt u geweldig veel sneller een nieuwe techniek aanleren. Kijk vooral eens onder het kopje “loopscholing” voor een aantal oefeningen.
Een manier om het proces nog meer te versnellen is het even doorlopen naar iedere oefening. Deze maatregel zal ervoor zorgen dat u het punt waar u in de oefening op focust nog sneller in uw loopstijl opneemt. Een andere manier om dit principe toe te passen is door tussen intervallen of tijdens een duurloop af en toe een oefening te doen.
Op blote voeten lopen
Regelmatig een stukje op blote voeten lopen zorgt ervoor dat u natuurlijker gaat lopen en maakt uw voeten sterker. Wanneer u op blote voeten loopt wordt u als het ware gedwongen om op uw voorvoet te landen, op uw hak landen wordt simpelweg pijnlijk. Ook leert deze methode u om niet te veel “zittend” te lopen. Probeer het maar eens, voeg af en toe een stukje op blote voeten lopen aan uw warming-up toe en bouw dit steeds meer op. Bouw echter niet te snel op! Wanneer u te snel opbouwt en meteen te lang achter elkaar op blote voeten probeert te lopen, zult u geheid geblesseerd raken. Uw lichaam moet zich langzaam aanpassen en bepaalde spieren sterker maken.
Aan de slag
Voor ieder persoon werken verschillende dingen en niet iedereen is even goed belastbaar. Maak uw plan persoonlijk en laat het door een goede trainer checken op haalbaarheid, effectiviteit en laat hem of haar kijken of uw plan niet te zwaar of te hard opgebouwd is. Het is erg belangrijk dat u een professional uw plan door laat geven, het gebeurt nogal eens dat er veel te snel wordt opgebouwd en er blessures volgen. Dit is dus absoluut niet de bedoeling! Ook kan een professional u wellicht tips geven en uw plan effectiever maken. Zorg er als laatste voor dat uw plan haalbaar is, wanneer u uw plan te zwaar maakt, vergroot u de kans dat u het na enkele dagen laat varen.