Hoe loopscholing u kan helpen

Zoals ik al eerder genoemd heb, is loopscholing een geweldig middel om een betere hardlooptechniek te krijgen. Maar wat is loopscholing eigenlijk? Loopscholing is een trainingsvorm bestaande uit oefeningen om de looptechniek efficiënter te maken. Loopscholing bevordert een goede techniek en de coördinatie van de atleet. Let er bij alle oefeningen op dat u uw armen in de looprichting meebeweegt.

Oefeningen

Pendelpas

De pendelpas is een oefening waarbij gefocust wordt op het terugtrekken van de voet voor de landing. Bij deze oefening is het, net als bij bijna alle oefeningen, belangrijk om erop te letten dat het grondcontact kort is.

Kaatsen

Bij het kaatsen is het belangrijk om tijdens de oefening recht naar voren te blijven kijken, kort grondcontact te houden en uw knieën naar voren gericht te houden. Bij deze oefening tikt u steeds met beide voeten tegelijk de grond aan, maar brengt u steeds om en om het ene been hoger dan het andere. Deze oefening zal enige oefening kosten, maar onthoud, oefening maakt perfect! Om te beginnen, kunt u eerst normaal met twee benen huppen en dan steeds om en om een been heffen.

Gestrekte benen loop

Let er bij deze oefening op dat u zoveel mogelijk vanuit uw voorvoet afzet en houd kort grondcontact. Zoals de naam al zegt, zorg dat uw benen volledig gestrekt blijven!

Skipping

Deze oefening houd een verticale loopbeweging in waarbij u uw knieën hoog optrekt. Let erop dat u niet gaat “zitten” tijdens de oefening, maar de oefening uitgestrekt uitvoert. Let erop dat u kort grondcontact en een hoog ritme behoud en ten slotte uw knieën goed optrekt.

Loopsprong

Bij deze oefening is het de bedoeling dat u steeds met een been zo fel mogelijk afzet en het andere been slechts meebeweegt.

Hakken-billen

Bij deze oefening voert u eigenlijk de skipping uit, maar brengt u tegelijk uw hakken naar uw billen.

Wees creatief!

Probeer een aantal van de bovenstaande oefeningen te combineren, dit zorgt ervoor dat uw lichaam extra geprikkeld wordt.

Speedladder

Met een speedladder kunt u leuke coördinatie oefeningen doen, het voordeel van een speedladder is dat u nu extra geprikkeld wordt omdat u binnen  de lijntjes moet blijven. Zie video voor een aantal voorbeelden: